snel links
peuter- kleutervoorstellingen 2 t/m 6 jaar
Kleutertheater
verteltheater vanaf 4 jaar
Verteltheater
kindervoorstellingen 4 t/m 10 jaar
Kindervoorstellingen
familievoorstellingen 4 t/m 100 jaar en ouder
Familievoorstellingen
Sinterklaas & Kerst
theaterworkshops voor het basisonderwijs
Workshops
Kindertheater Kijk Haar Nou
BIOGRAFIE

Kindertheater Kijk Haar Nou is een professionele en onafhankelijke theatergroep uit Rotterdam. De theatergroep werd in 1991 opgericht door Gerdien Braams met als vaste tegenspeler Mark van Zanten. De eerste kindervoorstellingen "Het Elfje met de Kaplaarzen" en "De Verdwenen Stem" werden een groot succes en zorgden tevens voor de doorbraak naar een groot publiek. In het najaar van 1995 produceerde Kijk Haar Nou haar eerste familievoorstelling "Het Snotmysterie". Het zou de eerste van een groeiend aantal familievoorstellingen zijn. In 2000 werd het repetitor uitgebreid met een grootschalige voorstelling voor iedereen van 4 tot 100 jaar en ouder, een Commedia dell'Arte; "Hartstocht en Schelmenstreken". Deze voorstelling werd speciaal geschreven voor het 25-jarige bestaan van Jeugdtheater Pierrot in Den Haag en ging daar ook in première.

De Snotmeester

De voorstelling "Hartstocht en Schelmenstreken" luidde een nieuwe dimensie in voor Kijk Haar Nou, die voor het eerste een voorstelling voor klein en groot en ouder produceerde. Hoewel al gebleken was dat ook volwassenen de kinder- en familievoorstellingen zelf erg genietbaar vonden, strekte het bereik van de Commedia dell'Arte zich nog verder uit. De voorstelling bleek ook voor volwassenen uiterst geschikt. Het was ook een logisch vervolg op de familievoorstellingen. Er werd een geheel nieuw decor gebruikt en een cast van vier professionele acteurs. De nieuwe decor-ervaringen werden ook gebruikt in de nieuwe familievoorstelling "De Droomwevers".

In juni 2001 ging "De Droomwevers"in Theater Zuidplein in Rotterdam in première. Een nieuwe dimensie in deze voorstelling is, dat het decor voor 80% uit licht bestaat en er voor het eerst live in gezongen wordt. Hiermee wordt de dromerige sfeer van de voorstelling optimaal tot uiting gebracht. Maar natuurlijk bleef Kijk Haar Nou haar kinderpubliek trouw. In 1994 werd begonnen met het maken van een Sinterklaasvoorstelling "Het Pakjesraadsel". In 1996 werd het vervolg "Het Boek van Sinterklaas" op de planken gebracht en als laatste verscheen in 2000 "Teunito is Verdwenen !".

In 2001 besluit Kijk Haar Nou te voldoen aan een diverse malen gemaakt verzoek om een voorstelling met als thema dood en leven te gaan produceren. Traditiegetrouw moest het een voorstelling worden als iedere Kijk Haar Nou voorstelling; vrolijk en vol hoop. Het script wordt in de zomer van 2002 afgerond en in 2003 vindt de première plaats in theater tripodia. Het is een vrolijke voorstelling vol humor en muziek geworden. 

Een nieuwe ontwikkeling uit 1991 de peuter/ kleuter voorstellingen, raakten in 2002 in een stroomversnelling toen de vraag naar dit soort voorstelling explosief groeide. Speciaal voor de groep van 2 t/m 6 jaar ontwikkelde Kijk Haar Nou interactieve voorstellingen die geënt zijn op de specifieke belevingswereld van peuter en kleuters. Met een korte speelduur en de decor dat zowel in het theater als op locatie gebruikt kan worden. Prentenboeken n.a.v. de voorstellingen zijn in ontwikkeling. Op dit moment zijn er tien verschillende voorstellingen en nummer elf is in de maak!

Meer dan 15 jaar theatermateriaal vormde de basis van de nieuwe Kijk Haar Nou productie in 2008. Voor het eerst in de geschiedenis van dit kindertheater werd een voorstelling gemaakt op basis van de diverse liedjes uit alle voorgaande producties. Arie Vuyk (Cabaret Arie Vuyk) bewerkte de liedteksten en Martin Bakker (Het Groot Niet Te Vermijden) zorgde voor de nieuwe arrangementen.  Teksten voor de sketches zijn wederom van de hand van Mark van Zanten. En zo werd de eerste muziektheater voortelling van Kindertheater Kijk Haar Nou geboren.

In 2007 wordt de draad van de familievoorstellingen weer opgepakt met de voorstellingen "Het Geheim van Duisterwoud" en in 2008 de lang verwachte opvolger van de Commedia dell'Arte "De Kenau van Carcasonne" . In de Commedia dell'Arte voorstellingen wordt de traditie hiervan in hoogte mate nageleefd. Voor elke rol is een vaste acteur, die steeds de rol dieper probeert uit te bouwen. Ook jonge acteurs geven acte de préséance.

Ook voor het seizoen 2018-2019 staat er weer een nieuwe kindervoorstelling op stapel

terug naar startpagina